JAcobus

Wie is Janco de Jong

Al in 1981 maakte Janco de Jong op ambachtelijke wijze in eigen smederij de eerste JAnus houtkachel, op basis van jaren ervaring en vakmanschap. Die eerste kachel wordt door de huidige eigenaar nog steeds naar volle tevredenheid gestookt!

JAcobus

De JAcobus is een nieuwe, duurzame houtkachel met een aantal sterke eigenschappen, zoals een uitstekende verbranding, een hoog rendement, een lage uitstoot van koolmonoxide en een eenvoudige bediening. In de JAcobus houtkachels kunnen alle houtsoorten worden gestookt. Dus ook hardhoutsoorten als Meranti, Azobé en natuurlijk eiken! De houtkachel voldoet aan de eisen van de Europese Norm EN13240, de Duitse norm DIN+ en de strengste norm in Europa, de Oostenrijkse norm 15a B-VG.

JAcobus nieuw verbrandingssysteem

Voor de gebruiker is een belangrijk bijkomend voordeel dat door de volledige verbranding de ruit van de houtkachel perfect schoon blijft. De JAcobus houtkachel heeft ten opzichte van de JAnus houtkachel niet alleen een geheel ander verbrandingssysteem, maar er is ook beter en zwaarder materiaal gebruikt voor de vervaardiging van de houtkachel. Zo blijft de houtkachel langer warm en bereikt hij een hogere stralings-en convectie temperatuur. Bovendien wordt extra gemak geleverd doordat de luchttoevoer maar met één knop bediend hoeft te worden. Daardoor is er altijd een juiste verhouding tussen de op vijf posities aangevoerde verbrandingslucht. Bovendien heeft de JAcobus mogelijkheden voor luchttoevoer van buiten, wat de houtkachel ideaal maakt voor goed geïsoleerde (nieuwbouw)woningen.

Ontwikkeling

Janco de Jong, de bedenker en maker van de oorspronkelijk JAnus houtkachel, is al ruim dertig jaar lang actief met het ontwerpen en vervaardigen van houtkachels. De JAnus werd door hem ontworpen in 1981. Het voor die tijd unieke verbrandingssysteem is nu, na 28 jaar(!) waarin vele verbeteringen zijn doorgevoerd ingehaald door nieuwe technieken en inzichten. Met het kwaliteitsproduct JAnus als uitgangspunt en gebruik makend van nieuwe ontwikkelingen en materialen heeft Janco de Jong nu een houtkachel ontwikkeld die vooruitloopt op strengere regelgeving ten aanzien van de uitstoot van houtkachels. Uniek voor deze nieuwe JAcobus houtkachel is het verbrandingssysteem. Dankzij dit bijzondere systeem is de verbranding vele malen effectiever en is de uitstoot van koolmoxide (CO) en fijnstof veel lager. De vorming van PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) is zelfs met 400% gereduceerd! Het verbrandingssysteem van de JAcobus is zo revolutionair dat octrooi is verleend. Het is uniek dat Janco de Jong met de ontwikkeling van deze houtkachel zijn tijd weer zo ver vooruit is!
JACOBUS ontwikkeling inverted

Techniek

Een wonder van techniek

De JAcobus houtkachel is een echt Hollands product dat zijn ontstaan dankt aan jarenlange ervaring en vakmanschap. De kachel is vervaardigd uit cortenstaal bekleed met binnenwanden van keramisch gebonden geperste vezels. Hierdoor ontstaat een uitermate goed geisoleerde brandkamer. De warmteoverdracht vindt grotendeels plaats door convectie*. Uniek voor de JAcobus houtkachel is het verbrandingssysteem. Dankzij dit bijzondere systeem is de verbranding vele malen effectiever en is ook de CO-uitstoot veel lager. Het hoge rendement (nominaal circa 80%) en de lage uitstoot (CO

In de lineaire beweging van de bedieningsknop is door middel van een nokkenbalk een voelbare optimale stookstand aangebracht. In deze stand van de luchtschuif is de toevoer van verbrandingslucht zo afgesteld dat de verbranding optimaal verloopt. Foutieve instellingen van 2 of zelfs 3 knoppen zijn niet meer mogelijk en u stookt dus altijd met het hoogste rendement en met de laagste uitstoot van verontreinigde deeltjes. Deze optimale stookstand is eenvoudig verstelbaar en in een handomdraai aan te passen aan variabelen als bijvoorbeeld soort brandstof en trek in de schoorsteen.

Hoe werkt dat?
De eenknopsbediening regelt de toevoer van de primaire, secundaire en tertiare lucht. Daardoor is in elke stand van de luchtschuif de optimale verhouding tussen de 5 instroomopeningen bepaald en worden suboptimale instellingen voorkomen. Door de gecontroleerde toevoer van verbrandingslucht zal er slechts een zeer laag percentage onverbrande zuurstof de kachel via het rookkanaal verlaten. Het grote voordeel hiervan is dat de rookgassen nagenoeg niet worden afgekoeld door menging met de relatief koude onverbrande zuurstof. Hierdoor blijft de rookgastemperatuur hoog en is er veel minder kans op condensvorming in het rookkanaal.

* convectie nader verklaard:

De lucht die rondom de brandkamer verwarmd wordt, zet hij uit. Het wordt daardoor ‘lichter’ dan de lucht in de rest van de kamer. Oftewel warme lucht heeft een kleinere dichtheid dan koude lucht.

Het gevolg is dat de ‘lichte’ warme lucht in de ‘zware’ koude lucht stijgt. Tegen het plafond koelt de warme lucht weer af, om tenslotte aan de andere kant weer naar beneden te zakken. Ondertussen stroomt koude lucht naar de kachel toe. Deze lucht zal weer verwarmd worden en gaan stijgen. Op die manier ontstaat in de kamer een natuurlijke luchtcirculatie in uw kamer.

JAcobus versus JAnus

Voor de verschillen tussen de JAnus en JAcobus kachels en de bijzonderde eigenschappen van de JAcobus nog eens op een rijtje klikt u hier.

Productie

Al sinds de ontwikkeling van de JAnus houtkachel produceert Janco de Jong kachels in eigen beheer. In 2002 nam de vraag naar JAnus houtkachels zo toe dat de ruimte in Gorredijk te klein werd om te voldoen aan de flink toegenomen productievraag. Het bedrijf stond voor de keuze: uitbreiden of andere productiemogelijkheden onderzoeken. Om de prijs-kwaliteitverhouding van de producten optimaal te kunnen houden werd gezocht naar een andere oplossing voor het meest arbeidsintensieve deel van de productie. Voor de JAnus, JAnus2 en JAcobus houtkachels wordt nu het hoogwaardige staal in Nederland gekocht.

De lasergesneden plaatdelen worden gevouwen en vervolgens samengesteld door een lasrobot in Gorredijk. Deze halffabricaten gaan naar Polen, waar de kachels verder afgebouwd en geassembleerd worden. Daar is geïnvesteerd in de bouw van een moderne productielocatie die in eigen beheer is gebouwd en gerund wordt door een Nederlands-Poolse bedrijfsleiding. Er staan onder andere 2 CNC kantbanken, twee lasrobots, een volautomatische werpstraalinstallatie, een lakstraat en een montagebaan. Het hightech machinepark in combinatie met het vakwerk van goed geschoolde en zeer gemotiveerde vakmensen maakt het mogelijk probleemloos te voldoen aan de grote vraag naar kachels van een constante hoge kwaliteit.

Enkele merken waar we mee werken.